Birds of the World
 - Peruvian Thick-knee
Adult - Peruvian Thick-knee
Adult
Adult - Peruvian Thick-knee
+4
Juvenile - Peruvian Thick-knee
Juvenile
Adult - Peruvian Thick-knee
Adult
Adult - Peruvian Thick-knee
Adult
Adult - Peruvian Thick-knee
Adult
 - Peruvian Thick-knee
Watch
Calls - Peruvian Thick-knee
Listen

Peruvian Thick-knee Hesperoburhinus superciliaris Scientific name definitions

Rob Hume, Guy M. Kirwan, and Peter F. D. Boesman
Version: 1.1 — Published October 24, 2023
Revision Notes

Sign in to see your badges

Full content is available exclusively to Birds of the World subscribers. Sign in Learn more

Introduction

The Peruvian Thick-knee is restricted to the coastal slope from southernmost Ecuador, through Peru to northernmost Chile. Its range effectively delimits much of the coastal desert of western South America. As is typical of this genus, the Peruvian Thick-knee is largely active at night, and roosting motionless in open areas where the ground color is quite similar to that of the back color of the bird. These thick-knees can be quite difficult to find in the day, even when sitting in nearly open fields. At night they are active, move quickly and are alert giving calls that are not dissimilar from that of lapwings (Vanellus sp.). Their habitat is mainly in agricultural areas, or vegetated river valleys in desert. They do particularly well in fields of corn, alfalfa and other crops that maintain a largely open structure. They do not like olive groves or dense tomato plantations for example. In the day one of the best ways to detect their presence is to look in sandy areas for their distinctive thick looking, three-toed tracks. The breeding biology of this shorebird is not well understood, particularly with respect to breeding season. Perhaps they breed throughout the year.

Subspecies

Monotypic.
Distribution of the Peruvian Thick-knee - Range Map
Enlarge
  • Year-round
  • Migration
  • Breeding
  • Non-Breeding
Distribution of the Peruvian Thick-knee

Recommended Citation

Hume, R., G. M. Kirwan, and P. F. D. Boesman (2023). Peruvian Thick-knee (Hesperoburhinus superciliaris), version 1.1. In Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.petkne1.01.1
Birds of the World

Partnerships

A global alliance of nature organizations working to document the natural history of all bird species at an unprecedented scale.