Cattle Egret

Bubulcus ibis

⚠ This is not the latest assessment for this species. See the latest assessments:

Global Europe

Abstract

Cattle Egret Bubulcus ibis has most recently been assessed for The IUCN Red List of Threatened Species in 2016. Bubulcus ibis is listed as Least Concern.

The Red List Assessment i

BirdLife International 2016. Bubulcus ibis. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22697109A86454050. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22697109A86454050.en. Accessed on 21 October 2026.

Language

English

Last assessed

01 October 2016

Scope of assessment

Global

Population trend

Increasing

Number of mature individuals

Habitat and ecology

Forest, Grassland, Wetlands (inland), Artificial/Terrestrial

Geographic range

  • Extant (resident)

  • Extant (breeding)

  • Extant (non-breeding)

  • Extant (passage)

  • Extant (seasonality uncertain)

  • Possibly Extinct

BirdLife International and Handbook of the Birds of the World (2016) 2015. Bubulcus ibis. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2026-1

Assessment Information

Global Assessment

IUCN Red List Category and Criteria - Global Assessment

Least Concern  

Date assessed

01 October 2016

Year published

2016

Assessment Information in detail

Geographic Range

Native

Extant (resident)

Iraq; Israel; Italy; Portugal; Russian Federation; Timor-Leste; Türkiye; Virgin Islands, British; Virgin Islands, U.S.

Extant (breeding)

Armenia; Australia; Azerbaijan; Canada; Grenada; Hong Kong Special Administrative Region of China; Kazakhstan; Korea, Democratic People's Republic of; Maldives; Mali; Montenegro; Netherlands; Puerto Rico; Romania; Russian Federation (European Russia); Serbia; Spain (Canary Is.); Tanzania, United Republic of; Turkmenistan; United States; Uruguay

Extant (non-breeding)

Belize; Costa Rica; Gibraltar; Guam; Kuwait; Marshall Islands; Micronesia, Federated States of ; Northern Mariana Islands; Oman; Palau; Palestine, State of; United States Minor Outlying Islands

Extant (passage)

Cyprus; Lebanon; Qatar

Extant (seasonality uncertain)

Macao Special Administrative Region of China; Saint Barthélemy

Extant (resident)

Algeria; Angola; Anguilla; Antigua and Barbuda; Argentina; Aruba; Bahamas; Bahrain; Bangladesh; Barbados; Benin; Bermuda; Bhutan; Bolivia, Plurinational States of; Bonaire, Sint Eustatius and Saba (Bonaire, Saba, Sint Eustatius); Botswana; Brazil; Brunei Darussalam; Burkina Faso; Burundi; Cabo Verde; Cambodia; Cameroon; Cayman Islands; Central African Republic; Chad; Chile; China; Cocos (Keeling) Islands; Colombia; Comoros; Congo; Congo, The Democratic Republic of the; Cuba; Curaçao; Côte d'Ivoire; Djibouti; Dominica; Dominican Republic; Ecuador; Egypt; El Salvador; Equatorial Guinea; Eritrea; Eswatini; Ethiopia; Falkland Islands (Malvinas); France; French Guiana; Gabon; Gambia; Georgia; Ghana; Greece; Guadeloupe; Guatemala; Guinea; Guinea-Bissau; Guyana; Haiti; Honduras; India; Indonesia; Iran, Islamic Republic of; Japan; Jordan; Kenya; Korea, Republic of; Lao People's Democratic Republic; Lesotho; Liberia; Libya; Madagascar; Malawi; Malaysia; Martinique; Mauritania; Mauritius; Mayotte; Mexico; Montserrat; Morocco; Mozambique; Myanmar; Namibia; Nepal; New Zealand; Nicaragua; Niger; Nigeria; Pakistan; Panama; Papua New Guinea; Paraguay; Peru; Philippines; Rwanda; Réunion; Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha; Saint Kitts and Nevis; Saint Lucia; Saint Martin (French part); Saint Vincent and the Grenadines; Sao Tome and Principe; Saudi Arabia; Senegal; Seychelles; Sierra Leone; Singapore; Sint Maarten (Dutch part); Somalia; South Africa; South Georgia and the South Sandwich Islands; South Sudan; Spain; Sri Lanka; Sudan; Suriname; Syrian Arab Republic; Taiwan, Province of China; Thailand; Togo; Trinidad and Tobago; Tunisia; Turks and Caicos Islands; Uganda; United Arab Emirates; Venezuela, Bolivarian Republic of; Viet Nam; Western Sahara; Yemen; Zambia; Zimbabwe

Extant & Introduced (breeding)

British Indian Ocean Territory; United States (Hawaiian Is.)

Extant & Introduced (passage)

Ecuador (Galápagos)

Extant & Introduced

Jamaica

Extant & Vagrant (non-breeding)

Luxembourg; Russian Federation (Eastern Asian Russia)

Extant & Vagrant (passage)

Saint Pierre and Miquelon

Extant & Vagrant

Albania; Antarctica; Austria; Belarus; Belgium; Bosnia and Herzegovina; Christmas Island; Croatia; Czechia; Denmark; Finland; Germany; Hungary; Iceland; Ireland; Latvia; Liechtenstein; Lithuania; Malta; New Caledonia; Norfolk Island; North Macedonia; Norway; Poland; Slovenia; Sweden; Switzerland; Tajikistan; United Kingdom; Uzbekistan

Extant & Origin Uncertain

Afghanistan

Extinct & Vagrant

Bulgaria

Number of locations

Upper elevation limit

4,080 metres

Lower elevation limit

Upper depth limit

Lower depth limit

Geographic Range in detail

Population

Current population trend

Increasing

Number of mature individuals

Population severely fragmented

No

Continuing decline of mature individuals

Unknown

Population in detail

Threats

Threats in detail

Conservation Actions

In-place research and monitoring

  • Action Recovery Plan : No
  • Systematic monitoring scheme : Yes

In-place land/water protection

  • Conservation sites identified : Yes, over entire range
  • Occurs in at least one protected area : Yes
  • Invasive species control or prevention : No

In-place species management

  • Successfully reintroduced or introduced benignly : No
  • Subject to ex-situ conservation : No

In-place education

  • Subject to recent education and awareness programmes : No
  • Included in international legislation : Yes
  • Subject to any international management / trade controls : No
Conservation Actions in detail

Bibliography

Red List Bibliography

External Data

CITES Legislation from Species+

Data source

The information below is from the Species+ website.

CITES Legislation from Species+ in detail

Ex situ data from Species360

Data source

The information below is from Species360's Zoological Information Management System (ZIMS)

Ex situ data from Species360 in detail

Studies and Actions from Conservation Evidence

Data source

The information below is from the Conservation Evidence website.

Studies and Actions from Conservation Evidence in detail